Каски для медійників. Як правильно носити захисний шолом

Захисний шолом — один із найважливіших елементів засобів індивідуального захисту для медійників, які працюють в небезпечних зонах. В першу чергу каски призначені для захисту верхньої частини голови від пошкоджень та уражень осколками.

Сучасні моделі захищають голову з боків, у передній та задній частині.  Але лише за умови, що каска правильно одягнена, регулярно оглядається та доглядається, вона може ефективно захищати. 

Найперше, радимо прочитати інструкцію із застосування до шолому, який збираєтеся використовувати. Інструкція містить інформацію про те, як правильно носити шолом, а також про можливі ризики та обмеження, пов'язані з його використанням. 

Увага! Будь-яке неправильне використання шолому може бути небезпечним. 

Захисну каску треба носити так, щоб вона закривала передню, задню та бічні частини голови. Вона має закривати лоб, але не заважати. Відрегулюйте підвісну систему для каски максимально зручно та щільно, але щоб не тиснула. Переконайтеся, що ремінь на підборідді затягнутий не надто сильно і не надто вільно. Він має забезпечувати надійну фіксацію, а каска комфортно сидіти.

! Не використовуйте захисний шолом, якщо не можете налаштувати його за розміром голови, в такому разі виберіть інший розмір або модель.

  • Не носіть каску розстібнутою, задом наперед, високо на маківці. Якщо у вас довге волосся, то його потрібно зібрати перед вдяганням каски.
  • Не використовуйте шолом для активностей, для яких він не призначений. Наявність шолому значно знижує можливість травми голови, але він не забезпечує повного захисту від усіх можливих ударів. Крім того постійне носіння каски може позначитися на вашому здоров'ї. 
  • При кожному ударі каска трішки деформується, щоб поглинути удар. Тому вона не повинна зазнавати постійних впливів, на які не розрахована, не має використовуватися не за призначенням.
  • Перед використанням перевірте стан оболонки та підкладки шолому на пошкодження та деформації із зовнішньої та внутрішньої сторони. Наявність наклейок чи захисного чохла на касці може перешкодити помітити тріщини та пошкодження.
  • Переконайтеся, що підвісна система/система регулювання та пряжка підборіддя ременя працюють коректно. Під час використання необхідно постійно стежити за станом виробу та його компонентів. 
  • Поводьтеся з шоломом дбайливо, уникайте зайвих навантажень. Не треба сидіти на касці, занадто сильно затискати її при упаковці речей, кидати, стукати, бити об гострі предмети.
  • Захисний шолом не повинен зазнавати впливу температур вище 50°С (наприклад, не треба залишати його всередині машини під прямими сонячними променями). Також є обмеження мінімальної температури для використання каски -30°С.
  • Не фарбуйте шолом, не застосовуйте розчинники чи клей. Певні хімікати, особливо розчинники, можуть його пошкодити.

Важливо! Каска повинна бути утилізована після завершення терміну експлуатації, а також, якщо вона зазнала сильних пошкоджень або є сумніви  щодо її надійності.

Нагадуємо, що в ІМІ можна отримати у безкоштовну оренду засоби захисту: бронежилети зовнішнього носіння Plastoon H Level 2, тип В, клас захисту 6; шоломи балістичні ТОР (каски);  індивідуальні аптечки, укомплектовані за стандартами НАТО. А також можна отримати помаранчеві жилети з написом “ПРЕСА”. 

Купівля засобів захисту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і необов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Інші матеріали
©Sean Gladwell
Перша домедична допомога для журналістівЩо мають вміти журналісти: зупинка кровотечі
likeni
КібербезпекаЯк медійникам захистити свій фейсбук-акаунт?
Comic vector created by pch.vector - www.freepik.com
КібербезпекаЩо робити журналістам під час нападу тролів