Топ-13 речей, які варто брати з собою на війну

©UNIAN ©UNIAN

Тонесенькій дешевий бронежилет, яскраво помаранчеві кросівки і жодної аптечки - це те, що я мав з собою 5 років тому, коли вперше їхав на Схід України - працювати у воєнній зоні. Українські журналісти, як і всі люди, не були готові до війни і не знали елементарних правил поведінки. Досвід приходить з часом і з помилками. Ось мій список найбільш важливих речей, які варто брати з собою на війну.

Безпекова складова

Надійний дорогий і якісний бронежилет та міцний сучасний шолом, а не "алюмінієві кастрлюлі" радянського зразка - це найперші речі, які мають бути у вашому багажі. Якщо ваше видання або телеканал не можуть забезпечити цим, ви маєте повне право відмовитись від поїздки.

У жодному разі не варто їхати у гарячі точнки з надією позичити «бронік» та шолом у солдата. По-перше, носити військові камуфляжні «броніки» чи шоломи журналістові - це безглуздя. Інша сторона конфлікту може прийняти вас за військового, і тоді можете постраждати. По-друге, ще більш неетично і неправильно забирати у віськового його засоби захисту. 

Мало хто з українських медіа, відправляючи журналіста на війну, оформлюють для нього страхування. А без цього жоден іноземний журналіст не погодився би їхати у небезпечну зону. І тут варто розуміти, що у разі поранення жоден телеканал чи газета не погодиться витрачати гроші на ваше лікуванян або реабілітацію.

Аптечка - іще одна важлива деталь, яку варто не просто мати, а ще і вміти правильно нею користуватися.

Техніка

Прихований GPS-трекер у машині був би чудовим засобом постійного сповіщення редакції про ваше місцеперебування. Коли я працював з іноземними журналістами, вони не виїждали на зйомку без GPS-трекера. Ба більше, щопівгодини вони зіздвонювалися з редакцією для перевірки даних GPS і детально описували свою локацію.

Відомо, що сучасні смартфони швидко розряджаються, тому слід взяти собою на війну акумулятори для телефону. А ще краще, мати з собою додаткову стару звичайну Nokia з кнопками. Такі телефони можуть без зарядки працювати більше доби.

Слід також розуміти, що камера і фотоапарат можуть геть інакше працювати в холодних польових умовах. Батарея може розряджатися набагато швидше, ніж ви думаєте.  Часто це ставало причиною провалу на зйомках, коли у найпотрібнішу мить камера вимикалася. Тому чим більше додаткових батарей ви візьмете з собою, тим краще.

Так само слід подбати про додаткові картки пам’яті для камери або фотоапарата. Причина не стільки у тому, що може не вистачити місця для запису, а в безпеці. Часто ваші респонденти на війні, військові, можуть вимагати показати, що ви відзняли або вимагати видалити відзняте. Тому надійніше після важливих зйомок міняти картку і ховати її куди подалі.

Документи

Якщо ви акредитовані в ООС, то дуже раджу носити картку акредитації на ланцюгу на шиї. Військовим набагато спокійніше, якщо вони одразу можуть розпізнати в вас журналістів, а не дивакуватих чоловіків, які припаркувались біля дороги і знімають поле.

Возіть з собою паспорт і редакційний лист про мету вашої зйомки, а також завантажте на телефон кілька своїх сюжетів, де є ваше обличчя в кадрі. Чим більше у вас з собою доказів того, що ви журналіст, тим краще.

Контакти речника ООС, вашого редактора і родича мають бути на швидкому наборі вашого телефона.

Теплі речі

Якщо вас раптом занесло на лінію фронту і ночувати потрібно десь у полі, то завжди приємно знати, що в рюкзаку є теплі речі - толстовки, пуловери тощо. Одяг обов’язково має бути цивільним, без камуфляжа, не яскравим, практичним і зручним. Не одягайте на зйомку нові речі і взуття - ви їх обов’язково зіпсуєте.

Щоб ваші руки завжди були вільні, краще беріть на зйомки зручний і надійний рюкзак.

Продукти

Елементарний набір продуктів і води на один день в рюкзаку може зберегти вам час в пошуку магазину їжі. Сухарі, консерви, булочки - непоганий комплект.

Дуже раджу брати з собою запальничку і цигарки, навіть якщо ви не курите. Оскільки на війні це потрібна валюта для налагодження контакту. Головне, щоб це не сприймалось як хабар, а просто як подарунок. І не слід купувати дорогі цигарки.

Так само завбачливим було би мати з собою солодощі - цукерки чи шоколад. Якщо ви контактуєте з місцевим населенням або дітьми, маленькі подарунки можуть пом’якшити їх вороже ставлення до чергових представників медіа, які, як кажуть зазвичай місецві , "злетілись познімати руїни після обстрілу".

Що краще з собою не брати?

Є багато дискусій про те, чи варто одягати на свій бронік\шолом знак "ПРЕСА". Ще на початку війни це якось рятувало життя, нині навпаки - такий знак приманює ще більше ворожих снайперів. Тому не раджу і вам його з собою брати.

Не беріть і не перевозте з собою подарунки від військових - кулі, гільзи та інші боєприпаси.

Дорогі речі, окуляри, взуття, найостаннішу модель iPhone краще залишити вдома. Ви можете роздратуватим цим не лише місцевих, а й військових.

Забудьте про алкоголь і не даруйте його ані військовим, ані місцевим. Ви можете лише нашкодити цим.

Отже, ось список того, що ви маєте брати з собою на війну:

  1. Бронежилет
  2. Шолом
  3. Страхування
  4. Аптечка
  5. GPS-трекер
  6. Акумулятор
  7. Додаткова мобілка
  8. Батарея
  9. Картка пам’яті
  10. Документи
  11. Теплі речі
  12. Продукти
  13. Цигарки

А от це краще з собою не носити:

  1. Кулі, гільзи, інші боєприпаси
  2. Дорогі речі
  3. Спиртне
  4. Камуфляж

Азад Сафаров, журналіст

Інші матеріали
©Aleks
Юридична допомогаЖурналісти на масових акціях
Колаж ІМІ
Оцінка і планування ризиківТехнічне забезпечення журналістівОдяг для медійників. Як правильно одягатися за системою багатошаровості
U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Anania Tekurio
Юридична допомогаЖурналісти на місці катастрофи