Кричи, фільмуй, дзвони: що робити, якщо вам перешкоджають на зйомці?

©укрінформ ©укрінформ

Штовхали, поламали камеру, наїхали на знімальну групу – про такі факти перешкоджання журналістський діяльності в усіх куточках України можна часто прочитати в щорічних звітах ІМІ. Особисто я на собі відчув усі  методи боротьби з журналістами. Подекуди реагував на них надто емоційно, часом – виважено. Правду кажучи, важко швидко придумати правильний підхід, але якщо підготуватися завчасно до будь-якого сценарію, можна переграти нападника.

Кричи

Багато років тому, коли "країні був потрібен Литвин" (принаймні так сам Литвин вважав), наша знімальна група поїхала з ним на одну з передвиборних локацій. Там, у Палаці культури, він мав виступити перед пенсіонерами. Перед приходом Володимира Литвина ми з оператором піднялися на сцену, щоб зробити пару кадрів і встигнути поставити перед початком зустрічі питання політику. Його охоронцям це не сподобалось. Коли ми спустилися вниз і мій оператор пішов знімати на вулицю, двоє охоронців почали мені грубити і штовхати за куліси. Ще б трохи, і вони завели б мене в той кут, де нікого поруч не було б і двоє вишибайлів могли спокійно мене побити. Довго не роздумуючи, я почав кричати галасно: "ЩО ВИ РОБИТЕ? ОХОРОНЦІ ЛИТВИНА Б’ЮТЬ ЖУРНАЛІСТА!" Я кричав ще кілька влучних фраз, які одразу відлякали бодігардів, і вони кинулися назад. Вони розуміли, що, якщо люди почують, це зашкодить шефу. 

У такій ситуації кричати не соромно. Ваш крик діє як електрошокер, як раптовий ляпас нападникові. Він цього не очікував, він точно не думав, що ви кричатимете в людному місці. Так вчиняв і продовжує робити один відомий київський фотограф. Я часто помічав на зйомці, як він починає галасувати, якщо його штовхають або йому перешкоджають. Причому цей фотограф одночасно кричить і продовжує фільмувати. 

Правило    №1 "Кричати"

Ви в людному місці, вас намагаються непомітно і тихо "заткнути", тиснуть руку, відтягують кудись  – КРИЧІТЬ! Волайте все що завгодно, окрім лайок, звісно. Лише пам’ятайте, що це правило діє в людному місці, а не вночі на безлюдній вулиці.

 Фільмуй

Колись давно, коли ми планували навідати мисливські угіддя Сухолуччя ще тодішнього президента Віктора Януковича, я добре усвідомлював, що нам намагатимуться перешкоджати охоронці і не даватимуть знімати. Це був перший раз, коли я попросив редакцію відправити мене на зйомку з двома операторами, а відповідно, і з двома камерами. Розрахунок був такий, що, якщо одну камеру закриватимуть рукою, друга це зніматиме. Так і сталось. Охоронці бігали від однієї камери до іншої, марно намагаючись перешкодити нам. 

Нині, в епоху смартфонів і соцмереж, зупинити нападника ще простіше. Будь-який інтернет-юзер може вийти в прямий ефір. Чому б це не робити в той самий момент, коли вам намагаються перешкодити? Публічність – це те, чого бояться нападники. Саме тому вони і кидаються на вашу камеру і закривають її рукою. Вам не потрібна друга камера. Знімайте на смартфон і галасно кажіть нападнику про те, що ви робите. Можете навіть оголошувати йому кількість людей, які "вже по всій Україні підключились" і дивляться наживо його бездарну спробу вам завадити. 

Ба більше, попередьте водія, щоб і він у цей момент знімав з боку все, що відбувається. Дайте нападникові зрозуміти, що будь-який його рух і вчинок під прицілом. І що ви всі ці факти передасте до поліції. 

 Правило №2 "Фільмувати"

Не шкодуйте батареї смартфона. Фільмуйте нападника й факт перешкоджання вашій роботі на телефон. А найкраще – робіть LIVE, коментуючи, що відбувається, глядачам і попереджаючи нападника, що його поведінку нині спостерігають усі в онлайн-режимі. Порахуйте ризики перед виїздом на зйомку. Подумайте, наскільки вона небезпечна і чи варто подбати про фільмування з різних кутів. Можливо, вам потрібен відеореєстратор на машину або Gopro на вас.

Телефонуйте в поліцію 

Іще один метод, як привести до тями нападника і витверезити його з надто емоційного стану, – це зателефонувати в поліцію і гучно повідомити, де ви перебуваєте і що відбувається. Найкраще, якщо ви ще до дзвінка знаєте ім’я нападника або службу чи організацію, яку він представляє. Тоді він більше боятиметься вашого дзвінка і швидше залишить вас у спокої. Якщо у вас немає змоги подзвонити самому в поліцію, наприклад якщо нападник вам заважає це зробити, домовтеся перед зйомкою з водієм, щоб у разі вашого сигналу поліцію викликав він. А ви тим часом можете продовжити набирати для вашої заяви в поліцію речові докази – фільмувати агресивну поведінку щодо вас із боку нападника. 

 Правило №3 "Викликати поліцію"

Якщо бачите, що маєте справу з неадекватною особою, яка відверто вам погрожує, викликайте поліцію. Якщо нападник відчепиться і втече, можете скасувати виклик і продовжити зйомку.

Чого не варто робити за будь-яких обставин, якщо вам перешкоджають!

  • як би це не було важко, в жодному разі не можна давати волю емоціям і втрачати контроль над собою. Особливо якщо вас провокують на відповідну реакцію, щоб потім продемонструвати, що неадекватним були ви;
  • не провокуйте свідомо нападника, не насміхайтеся з нього і не нервуйте спеціально. Будьте максимально чемним. По-перше, вас знімає оператор, по-друге, ви не знаєте, якою може бути реакція нападника;
  • не лізьте в бійку. Не бійтеся бути в кадрі слабким чи безсилим. Якщо вас штовхають, вам не варто штовхатися у відповідь. У вас мають бути такі ж залізні нерви і спокійний розум, як у Сергія Андрушка: скільки б разів йому не вивертали руку або не клали обличчям до землі, він жодного разу не втрачав контролю над собою;
  • якщо ви на протесті чи мітингу, не варто сваритися з натовпом чи групою людей. Не намагайтеся щось доводити або переконувати, якщо вам не дають знімати. Знайдіть поліцейських і попросіть втрутитися. Тримайтеся певний час подалі від агресивно налаштованої проти вас групи людей.
Азад Сафаров, журналіст

Матеріал підготовлено в межах проєкту з безпеки для журналістів Jmama

Інші матеріали
©UNIAN
Технічне забезпечення журналістівТоп-13 речей, які варто брати з собою на війну
Оцінка і планування ризиківБезпековий фактор: як поводитися полоненому в окупації
Тести
Photo by bantersnaps on Unslash
ТЕСТ. Як журналісту працювати взимку і уникнути наслідків переохолодження