Як медійникам захистити їхні соціальні мережі в часи особливої інформаційної активності

Photo by Meruyert Gonullu from Pexels Photo by Meruyert Gonullu from Pexels

У разі якщо ви вже зазнавали особливої уваги до своїх матеріалів, пишете на соціально важливі теми чи теми конфліктів або якщо ви вже ставали обʼєктами цькування в мережі, зверніть увагу на поради експертів, як захистити свої акаунти:

  • Завжди виходьте зі своїх облікових записів соціальних мереж незалежно від того, який компʼютер (домашній чи робочий) ви використовуєте. Винятком є ваш особистий смартфон. Це убезпечить від того, щоб хтось отримав доступ до ваших облікових записів.
  • Використовуйте надійні довгі паролі, щоб захистити ваші облікові записи в соцмережах. Радимо користуватися менеджерами паролів, адже вони дозволяють згенерувати великий та надійний пароль, а також мати свій унікальний пароль для кожної із соцмереж. 
  • Встановіть двоетапну перевірку на всі акаунти ваших соцмереж. Найкраще, щоб двоетапна аутентифікація відбувалася не через номер мобільного телефону, а через спеціальний застосунок, який генерує коди перевірки.
  • Вимкніть геолокацію, якщо ви стурбовані тим, що ваші місця перебування можуть відбиватися на ваших сторінках у соцмережах.  
  • Не використовуйте соцмереж для того, щоб узяти коментар у героїв чи експертів для журналістських матеріалів або провести інтерв'ю. Натомість через соцмережі можна домовитися про контакт в інших надійних месенджерах. 
  • Регулярно перевіряйте параметри конфіденційності своїх облікових записів, щоб переконатися, що всі потрібні відомості захищено.
  • Проаналізуйте всю інформацію, яку ви публікуєте в соціальних мережах, і  те, чи вона може наражати вас або ваших близьких на небезпеку. Не публікуйте таких деталей, як адреса, паспортні дані або дата народження, наприклад. 
  • Поговоріть із друзями та родиною про свої сторінки в соцмережах. Скажіть про те, що ви, наприклад, не хочете бути поміченими на фотографіях або щоб про вас згадували в постах. Також ви можете встановити додаткові налаштування модерування відміток чи коментарів. 
  • Регулярно переглядайте коментарі, що вам залишають. Зверніть увагу на будь-які особливо ворожі або загрозливі коментарі чи повідомлення. Поява таких коментарів чи повідомлень або їхнє почастішання може свідчити про можливу загрозу вашій фізичній безпеці. 
  • У разі якщо це можливо, розділяйте ваші пости в соцмережах на особисті та публічні. Це допоможе захистити вас, родину і ваші джерела.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і необов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Інші матеріали
Технічне забезпечення журналістівВеликодні поради з безпеки для журналістів, що працюють “у полі”
Photo by Michael Guerrero from Pexels
Оцінка і планування ризиківТехнічне забезпечення журналістівПерелік запитань для редактора, що відправляє журналіста/ку на небезпечне завдання
likeni
КібербезпекаЯк медійникам захистити свій фейсбук-акаунт?