Як убезпечитися від зараження комп'ютерним вірусом? Поради

Дуже часто для уникнення зараження користувачам рекомендують не запускати підозрілих файлів, не клікати на підозрілі лінки та не вставляти в комп’ютер підозрілих флешок. Проблема в тому, що в реальному житті на файлі чи на посиланні не написано, що вони "підозрілі". Тому варто зосередитися не питанні "чого не треба робити", а на "як має бути налаштований комп’ютер, щоби мінімізувати ризик зараження". 

Є три складові, які допоможуть зберегти ваш комп’ютер:

  1. Вчасно оновлювати програмне забезпечення на вашому комп’ютері, зокрема саму операційну систему.
  2. Якщо ви користуєтесь операційною системою Windows, слід працювати під обліковим записом без прав адміністратора.
  3. На комп’ютері має бути встановлено антивірусну програму, яка має вчасно оновлюватись.

Оновлення програмного забезпечення

У будь-якому програмному забезпеченні, зокрема в операційних системах, час від часу знаходять вразливості, які дозволяють зловмисникам атакувати вас. Саме тому розробники програмного забезпечення регулярно випускають оновлення безпеки, які закривають відомі вразливості.

Оновлення безпеки надходять разом з іншими оновленнями програмних продуктів, які додають у програму нові функції та елементи. Якщо ви вимкнули або відмовляєтеся від оновлень Windows чи інших програм на вашому комп’ютері, ви стаєте більш вразливими для зловмисників.

Встановлювати оновлення краще у вільний від роботи за комп’ютером час, оскільки інколи це може тривати довго.

У Windows 10 оновлення встановлюються автоматично. Спочатку Windows інформує вас про наявність нових оновлень і пропонує їх встановити. Якщо ви довгий час відкладаєте оновлення, зрештою Windows встановить їх автоматично.

Працювати під обліковим записом без прав адміністратора у Windows

В операційній системі Windows є облікові записи з різними правами в системі – Стандартний та Адміністратор.

Стандартний користувач може працювати у встановлених програмах, створювати та видаляти файли, користуватися браузером, налаштовувати вигляд робочого столу тощо. Але для того, щоб встановити чи видалити програми, а також внести суттєві зміни в налаштування Windows, необхідно мати права саме адміністратора.

Користувачі операційних систем MacOS та Linux за замовчуванням працюють з облікового запису без адмінських прав: під час встановлення програм чи зміни налаштувань їм потрібно ввести пароль адміністратора. Користувачам Windows це потрібно налаштовувати окремо.

Навіть якщо йдеться про ваш особистий комп’ютер, за яким більше ніхто не працює, хорошою практикою є працювати під обліковим записом без прав адміністратора. Це потрібно насамперед для того, щоб зменшити ризик зараження зловмисним програмним забезпеченням. Навіть якщо зловмисна програма потрапить на ваш комп’ютер, без прав адміністратора у неї набагато менші шанси завдати вам шкоди. Для захисту від зараження шкідливими програмами це важливіше, ніж мати запущений антивірус.

Використовувати антивірусну програму

Антивірусне програмне забезпечення за важливістю йде після згаданих вище двох пунктів.

Утім, антивірус обов’язково повинен бути на комп’ютері з операційною системою Windows, оскільки він захищає від другої хвилі масового поширення вірусів. Сучасні антивіруси майже не впливають на швидкість роботи комп’ютера, але час від часу необхідно запускати повне сканування.

У Windows 10 є вбудований антивірус, який автоматично оновлюється та працює одразу після встановлення операційної системи. Якщо у вас інша версія Windows, то встановіть будь-який із безкоштовних антивірусів (Avast, Avira, AVG, BitDefender тощо).

Більше читайте в статті Симптоми, лікування і профілактика (комп'ютерних) вірусів

Інші матеріали
Оцінка і планування ризиківПерша домедична допомога для журналістівЯк журналістам уникнути зараження коронавірусом
Photo by SHVETS production from Pexels
КібербезпекаРекомендації щодо боротьби з переслідуваннями та булінгом в інтернеті
Оцінка і планування ризиківХімія психіки. Де брати хімічні речовини для мозку під час війни