Як залишатися анонімним під час участі в онлайн-заходах

У 2021 році велика кількість заходів для медійників, правозахисників та активістів проходить в онлайн-форматі. Багато хто скучив за очними заходами, але онлайн-формат має суттєві переваги. Це і можливість долучитися до зустрічі, яка відбувається в іншому куточку земної кулі, і комфортна домашня атмосфера, і можливість залишатись анонімним. Тому про те, як залишитись анонімним, і йтиметься.

Навіщо взагалі може знадобитися залишатись анонімним під час онлайн-заходів? На це є декілька причин:

  • Ми не хочемо, щоб організатори заходу знали, що саме ми беремо участь у заході.
  • Ми не хочемо, щоб інші учасники заходу знали, що саме ми беремо участь у заході.
  • Ми не хочемо випадково потрапити на запис цього заходу.

Якщо захід має закритий характер, зазвичай ми довіряємо його організаторам. Часто на закриті заходи організатори запрошують людей адресно або із закритого невеликого списку осіб. Тому сьогодні ми не фокусуватимемося на приховуванні особи від організаторів заходів, адже ми просто можемо не пройти добір для участі в заході. Закриті заходи також зазвичай не записуються. Тому сьогодні ми “захищатимемося” від інших учасників заходу. Серед них можуть бути так звані шпигуни, які з різних причин можуть вести запис вебінару на своєму комп’ютері (і ми ніяк не дізнаємося про те, що такий запис ведеться), робити знімки екрана, переписувати нікнейми учасників.

Тож як ми будемо анонімізуватися? Нам треба приховати всю інформацію про себе, а саме: ім’я та прізвище, своє обличчя та свій голос.

Почнемо з імені. Приховати ім’я найпростіше: просто змінюємо ім’я в акаунті Zoom або ж узагалі використовуємо Zoom без авторизації, щоразу вводячи нове ім’я для кожної зустрічі.

Наступний крок – обличчя. Камеру можна просто вимкнути, але це робити зовсім не обов’язково! Ви можете використати спеціальне програмне забезпечення для накладання “масок” на ваше зображення. Наприклад, у програмі Snap Camera. Цю програму створили для того, щоб накладати різноманітні веселі маски на фото та відео. Це і рум’яна на щоки, і клоунський ковпак, і десятки та сотні інших ефектів. Але серед усіх цих ефектів є декілька, які чудово підійдуть для того, щоб залишатись анонімним. Snap Camera вміє стилізувати ваше зображення під різні стилі малювання, наприклад вона може перетворити вас на персонажа з аніме. 

Ось так, наприклад, виглядає автор цієї статті після використання ефекту “аніме”

Важливий технічний момент: у Zoom (чи іншу програму для онлайн-зустрічей) передається вже модифіковане зображення, тож технічної можливості отримати “оригінал” ні в організаторів, ні в учасників заходу не буде.

Залишилося змінити голос. Існує велика кількість програм, які дозволяють змінювати голос у режимі реального часу. Одна з них – Clownfish Voice Changer. Ця доволі проста програма встановлюється на ваш комп’ютер та автоматично замінює собою ваш стандартний мікрофон. Коли вона вимкнена, ефекти на голос не накладаються, але варто тільки ввімкнути її, і ваш голос більше ніхто не впізнає.

Перевагою цієї програми є її можливість модифікувати голос у вашому основному мікрофоні. Це означає, що вам не потрібно змінювати налаштування аудіо в Zoom та інших програмах. Також програма має швидкі комбінації для ввімкнення, вимкнення, зміни ефектів. Програма має англомовний та російськомовний інтерфейс.

Варто зазначити, що під час встановлення цієї програми, крім звичайних кнопок “Далі – Далі – Далі – Готово”, до яких ми звикли, відкриється вікно командного рядка, у якому вам повідомлять, що необхідно оновити аудіодрайвер. Щоб погодитися та продовжити встановлення, треба ввести на клавіатурі латинську літеру Y (від Yes). Без цього програма не зможе підмінювати ваш голос.

Ви все встановили й хочете спробувати змінити свій голос? Під час натискання лівою кнопкою миші на ярлик програма ввімкнеться, але не відкриє вам жодного вікна з налаштуваннями. Для того, щоб обрати голос, ви можете використовувати швидкі комбінації або ж зайти в меню “Set Voice Changer” (у російськомовній версії це має вигляд як “Установить смены голоса”). Щоб почути себе, необхідно натиснути “Hear microphone” (або ж “Слушать микрофон”).

Ось який вигляд має вікно налаштування голосу. Як бачите, варіантів ефектів досить, та й можливості змінювати вже наявні ефекти маються.

Як і Snap Camera, Clownfish Voice Changer змінює вихідні дані, які приймає Zoom чи інша програма для відеоконференцій. Він також працює в усіх месенджерах, та й узагалі всюди, де використовується мікрофон комп’ютера. Однак якщо зі зміненого зображення отримати оригінал неможливо, то відновити модифікований голос можливо.

Річ у тім, що голос за своєю природою є аудіохвилею. Всі подібні програми зазвичай модифікують цю хвилю, збільшуючи та зменшуючи амплітуду, частоту, довжину хвилі. Технічно можливо обробити запис зміненого голосу та отримати з нього оригінал. Але для того, щоб зрозуміти, що голос відновлено правильно, треба мати зразок голосу для порівняння.

Розглянемо на прикладі, як це працює: 

  1. Я роблю запис свого голосу. 
  2. Отримавши деяку хвилю, я збільшив її частоту на 10%. Мій голос стає “вищим”, більш “дитячим”. 
  3. Дехто отримав запис зміненого голосу, але не знає, що голос належить мені, а також не знає, на скільки відсотків я збільшував частоту. 
  4. Цей дехто зменшує частоту на модифікованому записі на 15%, отримує голос, схожий на природний голос людини.
  5. Дехто робить висновок, що має оригінальний голос, але не знає, кому він належить.
  6. Я залишаюсь інкогніто.

В іншій ситуації мій опонент має зразки мого голосу та хоче дізнатися, чи не мій голос він щойно отримав. Він аналізує мій голос, отримує приблизну частоту, розуміє, що запис, який він отримав, має частоту на 10% більшу за оригінал, зменшує її в аудіоредакторі та отримує підтвердження своїм здогадкам: він чує мене і розуміє, що змінений голос мій.

Тож зміна голосу насправді доволі серйозно покращить вашу анонімність, але варто знати, що вона не гарантує анонімності на 100%. Однак, якщо ви хочете залишатись анонімним на всі 100%, ви завжди можете використовувати чат для спілкування під час заходу.

Залишається розглянути питання: чи безпечні ці програми? Обидві програми мають закритий вихідний код, тож ніхто, крім авторів, не може знати, що саме роблять ці програми, які дані збирають та як їх обробляють. Однак я вважаю, що ці програми безпечні. Snapchat доволі велика організація, і навряд чи вона збирає та передаватиме місцевим спецслужбам інформацію про те, хто саме використовував її програму під час проведення якогось заходу. Для Clownfish Voice Changer можна взагалі обмежити доступ в інтернет, тож його розробник не отримає жодних даних про використання його програми.

Останнє питання: чи потрібно використовувати VPN для участі в заходах, під час яких ви залишаєтесь анонімним?

Згадаймо, як працює VPN: він створює захищений тунель між вашим пристроєм та власним сервером, після чого з адреси свого сервера передає ваші запити далі в мережу Інтернет. 

У нашому випадку VPN приховає вашу IP-адресу тільки від Zoom. Ані організатори, ані учасники заходу не мають інформації про вашу IP-адресу, тож використання VPN загалом ніяк не вплине на вашу анонімність під час онлайн-заходів.

Тепер ви знаєте, як змінити своє ім’я, використати маску на відео та модифікувати голос, тож ви можете залишатись анонімними під час будь-яких онлайн-заходів, незалежно від платформи, яка використовується для проведення заходу.

Генрі Дем’яновіч, тренер з інформаційної безпеки

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і необов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

 

Інші матеріали
Колаж ІМІ
Оцінка і планування ризиківТехнічне забезпечення журналістівАвтівка, що везе журналіста на війну. Як спорядити та підготувати
Колаж ІМІ
Оцінка і планування ризиківТехнічне забезпечення журналістівЯке взуття потрібне журналістам для роботи в умовах війни
©biscotto87
Перша домедична допомога для журналістівЯк медійникам впоратися зі звільненням під час карантину: рекомендації психолога