Обмороження. Алгоритм дій для медійників

Photo by Steve Johnson from Pexels Photo by Steve Johnson from Pexels

Журналістам доводиться працювати на вулиці і в спеку і в мороз. Закритися вдома і нікуди не ходити у них аж ніяк не вийде. Тому саме зараз нагадуємо правила, які стануть у нагоді зимою.

У люті морози частішають випадки обморожень. Це пошкодження м’яких тканин під впливом низьких температур. В результаті обморожень сповільнюється кровотік, шкіра стає блідо-синьою, відсутня або різко знижена больова чутливість, при відігріванні з'являються сильні болі, почервоніння та набряк м'яких тканин.

Переважно відморожуються пальці ніг та рук, вуха, ніс та інше.  

Відмороження стається під впливом низьких температур, під час тривалого перебуванні на вітрі, підвищеній вологості, використання тісного та/або мокрого взуття, тривалого перебування в нерухомому положенні, незадовільного загального стану людини. Переохолодження можливе навіть при плюсових значеннях температури навколишнього середовища. Виникненню відморожень сприяють: вітер, вологе та тісне взуття, вологий одяг, вимушене нерухоме положення тіла, поранення та крововтрата, втома та недоїдання, раніше перенесені відмороження. 

Перш за все потрібно не допускати обмороження та переохолодження. Ось деякі поради:

  • перед виходом на завдання зрозумійте скільки часу вам доведеться працювати на вулиці та в яких умовах. Проаналізуйте прогноз погоди та правильно підберіть одяг виходом на вулицю;
  • не використовуйте тісне взуття,прослідкуйте, щоб воно не було вологим. Надавайте перевагу вовняним шкарпеткам, а не бавовняним чи синтетичним;
  • залишайте якомога менше відкритих ділянок тіла. Використовуйте рукавички, маски-бафи, шарфи. Відкриті ділянки на обличчі змастіть жирним кремом у складі якого немає води;
  • за годину перед виходом поїжте поживної та теплої їжі;
  • активно рухайтеся на вулиці;
  • не вживайте алкоголь чи інші психотропні речовини;
  • не куріть на вулиці. Через це судини спазмуються та зменшується приплив крові; 

Розрізняють три періоди відморожень:

  1. Прихований (дореактивний)
  2. Тканинної гіпоксії. Пошкоджені ділянки тіла (вушні раковини, кінчик носа, пальці рук, ніг тощо) білого кольору, холодні на дотик, больове та тактильне відчуття різко знижене або відсутнє.
  3. Реактивний (після зігрівання тканин). Після зігрівання білий колір шкіри змінюється на яскраву гіперемію або ціаноз. Відмічаються порушення відчуттів, підвищення температури тканин, набряк на ділянках відмороження. 

Місцеві ознаки, за якими можна говорити про відмирання тканин, з’являються лише через 3-10 днів.

При наявності підозр на переохолодження або обмороження потрібно якомога швидше перемістити людину в приміщення, що обігрівається та зняти з неї одяг і взуття.

Алгоритм дій при обмороженні:

  • Негайно вкрити пошкоджені кінцівки та ділянки тіла теплоізоляційним матеріалом (вата, ковдра, одяг). Зігрівання повинно відбуватися поступово «зсередини» з одночасним відновленням кровообігу.
  • Знерухомити ушкоджену ділянку тіла
  • Давайте тепле не гаряче) пиття
  • Відстежувати загальний стан і місце обмороження протягом доби.

Звернутися до лікаря потрібно, якщо:

  • потерпіла дитина;
  • площа обмороження більше долоні потерпілого;
  • на пошкоджених ділянках шкіри протягом 24-48 годин з'являються пухирі різного розміру, заповнені прозорим вмістом. Больові відчуття інтенсивні, характерний свербіж і печіння тощо.

При обмороженні категорично не можна:

  • активно зігрівати (опускати в гарячу воду) уражені ділянки, розтирати, масажувати, змащувати чимось;
  • використовувати гаряче для відігрівання уражених частин;
  • не давати потерпілому каву чи алкоголь - це може призвести до різкого розширенню судин, що може спровокувати їх розрив і розвиток внутрішньої кровотечі або порушення функціонування серця.

Матеріал написано на оснві TCCC (Tactical Combat Casualty Care) протоколу

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіа-сфері України". Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Інші матеріали
Photo by SHVETS production from Pexels
Оцінка і планування ризиківПсихологічна (не)стабільність. Як підтримати себе за тривожних часів
prostir
Юридична допомогаЖурналіст vs роботодавець – правові особливості відносин
©biscotto87
КібербезпекаКібербулінг і журналістика: два виміри рішень