ПОРАДИ. Як журналістам відірватися від зовнішнього спостереження

У двох попередніх статтях на тему зовнішнього спостереження “Як журналістам виявити зовнішнє спостереження” та “Як журналістам виявити осіб, що за ними стежать” ми писали про способи виявлення стеження. Тут описуємо методи відриву від переслідувачів. 

У разі коли спостерігач втрачає вас із поля зору, є два і більше способи діяти: можливість загубитися в натовпі, непомітно залишити місце тощо.

 

 
Один у полі не воїн. У разі вагомих побоювань треба розставити в магазинах, автомобілях і кафе (в кількох перевірних точках маршруту) своїх колег. Потім опитаєте їх, хто за вашою спиною здався їм підозрілим. Ідеально, якщо вони знімають на мобільний усіх, хто йде за вами протягом однієї-двох хвилин. Попросіть партнера / партнерку поспостерігати, які автомобілі виїжджають від будинку відразу після вас. Запитайте сусідів, чи не питали про вас останнім часом.

Першокласне спостереження здійснюють три-вісім людей на декількох автівках. До складу групи спостереження має входити хоча б одна жінка. Під час стеження лише двома машинами обидві йдуть позаду праворуч і ліворуч від об'єкта і час від часу міняються місцями. Якщо є третя і четверта машини, вони або чекають десь на маршруті, щоб прийняти естафету в колег, або рухаються паралельними вулицями й будь-якої миті готові замінити першу та другу машини. На безлюдних ділянках стеження легко виявити, тому вони зазвичай обганяють об'єкт, завертають у провулок і якийсь час вичікують. Якщо у вас в автівці встановлено два відеореєстратори (спереду та ззаду), то таке стеження виявити досить легко під час перегляду відео.

І пам'ятайте: ГОЛОВНЕ – ДІЯТИ абсолютно непередбачувано! У професіонала в голові набір схем, за якими він діє. А непрофесіонал вигадує та імпровізує. Що краща уява, то більше шансів. Але всі свої дії, звичайно, треба перевіряти логікою. Іноді буває корисно поставити себе на місце супротивника.

Олексій Павлійчук, консультант з безпеки

Матеріал написано на основі даних Dart centre for journalism and trauma, Committee to CPJ Protect Journalists, Taylor & Francis Online, Global Investigative Journalism Network

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту "Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України". Матеріал відбиває позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Інші матеріали
©law.com
Юридична допомогаОтримання доступу до інформації в особливих умовах
Photo by Brett Sayles from Pexels
КібербезпекаБезпечна хмара. Правила зберігання інформації для медійників
Photo by bantersnaps on Unslash
Технічне забезпечення журналістівТермозахист медійників. У чому суть